Skip to main content

Whiskyresa till Skottland

En resa för dig som gillar whisky!

Under denna resa besöker vi bl a whiskyön Islay, känd för sin karaktäristiska whisky men också för  den storslagna naturen med kilometerlånga sandstränder och öppna landskap. Här ute besöker vi bl a destilleriet Ardberg. En annan whiskyregion är Cambeltown, där vi  besöker Springbank distillery, som anses vara det äldsta familjeägda destilleriet i Skottland.

Vi tar också en närmare titt på Falkirk Wheel, världens enda båthiss. Resan avslutas med en utekväll i Edinburgh. Med på resan är vår whiskykunniga och trevliga ciceron Denny Arnlund.

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Ankomstdagen

  Vi tar morgonflyget från Umeå, via Arlanda och landar på Edinburgh Airport 12:20. Vår transferbuss tar oss till Edinburgh och The port of Leith Distillery, där vi äter lunch i top baren högst upp. Härifrån har vi en fantastisk panoramavy över stan. Därefter lite egen tid tills det är dags att åka ut till Queensferry, strax norr om Edinburgh för middag och övernattning.

  Ankomstdagen
 • Dag 2: Queensferry-Ardrishaig

  Efter frukost checkar vi ut och beger oss västerut. I Killearn besöker vi Glengoyne, ett destilleri med ett vackert läge och ett unikt sätt att destillera whisky. Under rundturen får vi en introduktion till den enkla men magiska processen att förvandla korn, vatten och jäst till whisky. Provsmakning av två sorter. Vi fortsätter Ardrishaig, en liten by som ligger vid stranden av Loch Fyne i Argyll och är den östra startpunkten för Crinan Canal, känd som "Storbritanniens vackraste genväg". Här checkar vi in på The Grey Gull Hotell som blir vårt hem för tre nätter. Middag på hotellet.

  Queensferry-Ardrishaig
 • Dag 3: Islay

  I arla morgonstund åker vi söderut längs Loch Fyne till färjeläget Kennacraig för att ta morgonfärjan över till Island of Islay, Hebridernas sydligaste ö. Båtresan tar drygt två timmar. Ingen whisky lär vara lättare att identifiera, då Islay-whisky har en omisskännlig arom och "stark" karaktär. Här besöker vi bla Ardbeg Distillery för rundvandring och provning. Det finns ett flertal destillerier här ute som vi kan besöka under eftermiddagen. Middag äter vi ombord på kvällsfärjan till fastlandet (ingår ej). Restaurang Mariners Cafe serverar Fish and Chips, köttpajer, biff, kycklingrätter, pizza, hamburgare. Ombord finns också en Coffee Cabin som har fika. Åter till hotellet för att avrunda kvällen och en god natts sömn.

  Islay
 • Dag 4: Cambletown

  Idag tar vi oss till Cambletown på halvön Kintyre som än idag ses som en egen whiskyregion. En gång i tiden fanns det inte mindre än 30 whiskyproducenter i staden med omgivningar. Kvar idag finns bara tre destillerier, alla med anor från 1800-talet: Vi besöker idag Springbank Distillers (från 1828) för whiskyprovning och rundvisning. Lunch på egen hand, därefter ett specialarrangemang med Glen Scotia som egentligen håller stängt pga omplanering. Middag på hotellet.

  Cambletown
 • Dag 5: Whisky och Falkirk Wheel

  Efter frukost checkar vi ut och styr kosan mot Edinburgh. Idag besöker vi Auchentoshan, ett single malt whiskydestilleri beläget i West Dunbartonshire, nära Erskine Bridge. Det är ett av sex maltwhiskydestillerier i Scottish Lowlands 1. Destilleriet är också känt som "Glasgow's Malt Whisky" på grund av sin närhet till Glasgow och "frukostwhiskyn" på grund av sin söta och delikata natur.

  I Falkirk väntar en spännande upplevelse. Falkirkhjulet eller Falkirk Wheel -världens enda båthiss (en modern slussning)som hissar/sänker båtarna 25 m. Givetvis måste vi testa detta. Under en 60 minuters båtresa åker vi i en roterande båthiss där vi seglar genom himlen.
  Mot eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell i Edinburgh och därefter är em/kvällen ledig. Stan är fylld av historiska byggnader och minnesmärken, gallerier, museer, shopping av bästa slag och massor av trevliga pubar och restauranger.

  Whisky och Falkirk Wheel
 • Dag 6: Hemresa

  Med många fina minnen (och klirrande flaskor) i bagaget boardar vi flyget för hemfärd.
  Ankomst Arlanda 15:15, ankomst Umeå 21:25.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Umeå   06:20 07:25
Arlanda   11:05 12:20

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
23/4FleraBoende på Skottlandsresan
Garanterad avgång!
416 480:-BokaMer information

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Premier Inn Edinburgh, South Queensferry
Premier Inn Edinburgh
Resekalender
10/3Tallinn Vinterspecialfrån 1 650:-
Kontakta oss