Skip to main content

Kultur & Gastronomiresa Kroatien

Sätt kurs mot Kroatien och låt dina smaklökar guida dig genom en härlig mat- och vinresa. På denna resa tar vi med dig på spännande utflykter där du får smaka på färska ostron, prova utsökta viner och njuta av traditionell kroatisk matlagning. En resa för matälskare och vinentusiaster, där varje måltid blir en minnesvärd upplevelse.
 

Hotell Osejava - ett hotell för vuxna med oslagbart läge ****
Med sitt charmiga läge på en liten udde i hjärtat av Makarska är detta ett mycket populärt hotell. De rymliga dubbelrumen är utrustade med  Wi-Fi, Satellit-TV, säkerhetsbox, vattenkokare, minibar, telefon och parkettgolv. Stort badrum med dusch eller badkar, wc samt hårtork.
Vi har ospecifiserade rum, de flesta med balkong eller fransk balkong.
Vi har alla tillgång till hotellets fina terrass där du från första parkett kan få en sista glimt av solen som klamrar sig fast vid horisonten.
 

Teknisk arrangör: Kroatienspecialisten

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Resan bör bokas senast 5/4 då vi har avstämning mot hotellet.

 • Dag 1: Ankomst Split och Makarska Rivieran

  Flygtider: Ö-vik-Split 19:15-22:30
  Med kvällsflyg direkt från Örnsköldsvik anländer vi till Splits flygplats, där vår skandinavisktalande guide och buss väntar på att ta oss vidare till vårt hotell i charmiga Makarska, huvudort på den vackra Makarska Rivieran. En tallrik med kallskuret väntar på rummet i hotellet.

 • Dag 2: Makarska

  Lite sovmorgon idag och efter en välsmakande frukost blir det välkomstmöte med reseledare från Kroatienspecialisten. Därefter en guidad stadspromenad där vi bekanta oss med Makarska, välsignat med ett bedårande läge i en vacker bukt mellan de majestätiska Biokovobergen och den lummiga halvön Sveti Petar.
  På platsen låg en gång i tiden det romerska Mucurum, som förstördes av goterna. Idag har Makarska, vars färgrika historia rymmer såväl turkiskt som venetianskt herravälde, ca 14.000 invånare. Två kloster – S:t Filippo Neri från 1700-talets mitt och Fraciskanklostret, uppfört 1614, minner om stadens förflutna. På Kačićs torg i hjärtat av Makarskas gamla del reser sig S:t Markus katedral, där relikerna efter skyddshelgonet S:t Clements förvaras. Palmer, olivträd, bougainvilleor och cypresser konstraterar mot de gräddvita husen och fullbordar idyllen.

  Lunch på Gastro diva, beläget i Makarskas Gamla stadsdel.
  Meny: bruscetta, svart risotto (bläckfisk), sallad, tiramisu, 0,2l vin. En traditionell kroatisk rätt, äts alltid vid högtider, bröllop, jul.
  Därefter får du tid att njuta av Makarska på egen hand, innan vi samlas för en gemensam middag på hotellet.

  Makarska
 • Dag 3: Peljesac – saltverk, musselodlingar och vingårdar

  Idag åker vi till den vackra halvön Peljesac som är hem för några av Kroatiens bästa viner. Men det är också hem för medeltida Ston, med sina gamla saltverk omgivna av en spektakulär stadsmur och Mali Ston Bay med sina mussel-och ostronodlingar. Saltverket är känd för sin högkvalitativa saltproduktion och ligger på de södra sluttningarna av halvön och har varit i drift sedan 1300-talet. Vi tar en båttur genom Stonbukten och alla musslor och ostronodlingar och självklart blir det ostronprovning och musslor till lunch.

  Ostron från Peljesac:
  Den östra delen av halvön Pelješac, nämligen kommunen Ston, är ett område som är känt för att odla musslor och europeiska platta ostron av högsta kvalitet. Historiska dokument visar att europeiska platta ostron har odlats i området sedan 1600-talet, men att skörden började ett helt sekel tidigare, och de har varit en delikatess sedan antikens romartid.

  Dagen avslutas på en vingård där vi smaka på tre olika lokala viner med tilltugg. Åter i Makarska för lite egen tid innan middag på hotellet.

  Peljesac – saltverk, musselodlingar och vingårdar
 • Dag 4: Marknaden Zadvarje och lunch hos Marija

  Vi inleder dagen med ett besök på den gemytliga bondemarknaden i byn Zadvarje, som hålls varje tisdag förmiddag – en 300 år gammal tradition. Tillsammans med ivrigt förhandlande lokalbor upplever vi här det genuint kroatiska. På marknaden kan man köpa det mesta som behövs för livet på landet och andra ekologiska delikatesser som t.ex. hemmagjort brännvin, honung och lufttorkad skinka. Vi fortsätter till Marija i den lilla byn Zvecanje, för att uppleva landet och en riktig lokal lunch – förrätten soparnik, idag på UNESCOS lista av världens kulturarv. En gång i tiden en fattigmansrätt, idag en delikatess. Till huvudrätt blir de den lokala Peka, kalvkött och potatis som tillagas under ett järnlock i eldstaden.

  Marknaden Zadvarje och lunch hos Marija
 • Dag 5: Olivolja

  Vi reser söder ut, mot orten Podgora, 7 km från Makarska. Under dagen besöker vi olivoljefabriken Acinger i Podgora. Vi besöker olivpressen och får veta allt om oliverna och produktionen av olja, och om betydelsen av produktionen för området och gamla traditioner. I slutet av oktober, början av november är det dags för skörd av oliverna. Vi provar på 2 olika olivoljor, med tilltugg och 2 glas vin. På fabriken kan man köpa olivolja och andra produkter av olivolja.

  Olivolja
 • Dag 6: Imotski – Kroatiens Toscana

  Imotski ligger i det dalmatinska inlandet, bakom berget Biokovo, och är känt för sitt bördiga läge. Här finns elva sjöar och denna dag besöker vi de mest kända, den Blå och Röda sjön som är ett naturligt fenomen.
  Vi besöker familjen Marsic, som har en egen Prosciutto produktion. Under dagen smakar vi på deras skinka och ost, och hör lite mer om produktionen. Skinkan Prsut har en stor betydelse i det lokala köket, detta är en förrätt man äter vid högtider. Vi besöker även vingården Katich, familjen presenterar sina likörer och viner, med tilltugg. Vi hör även om produktionen, och historien bakom familjen Katich succé, deras viner har nämligen fått flera priser på vinmässor.

  Imotski – Kroatiens Toscana
 • Dag 7: Konoba Kalalarga, livecooking och levande musik

  Vi avslutar veckan på en lokal "konoba“ (taverna). Familjeägd av familjen Tomas från Makarska. Under kvällen smakar vi på lokala specialiteter som tillagas av ägaren Mario, fisk och kött. Allt detta avnjuts i god stämning med levande musik.

 • Dag 8: Hemresa

  En gedigen frukost avslutar vår trivsamma vistelse i Makarska och vi beger oss med buss till flygplatsen i Split. Fulla av fina resminnen och matupplevelser återkommer vi till Skandinavien.
  Flygtider: 15:05-18:20 Split-Ö-vik.

 • Avbokningsvillkor

  Fri avbokning fram till den 20/2. Avbokning mellan 21/2-10/7 återbetalas ej anmälningsavgiften. Efter den 11/7 är avbokningskostnaden 100%.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
14/9ÖrnsköldsvikHotel Osejava****
Garanterad avgång!
Fullbokad, väntelista19 680:-Boka på väntelistaMer information

Hotell

Hotel Osejava****
Hotell Osejava ligger charmigt på en liten udde i hjärtat av Makarska. Med en kuliss bestående av kristallklart hav, småbåtshamn, den palmprydda strandpromenaden och Makarskas vackraste del, som avtec...
Resekalender
2/6Tallinnkryssningfrån 1 850:-
Kontakta oss