Skip to main content

Sommar på Nordkalotten

Hurtigruten och Inlandsbanan på en och samma resa, lägg där till midnattssol, fjäll, fjordar och fantastiska vyer.

Det här är en riktig ”bucket-list-resa” där vi gör en fantastisk tur runt Nordkalotten, vi passerar polcirkeln och besöker tre länder. -Sverige, Finland, Norge. Vi får uppleva den vackra svenska norrländska naturen och tar oss genom finska Lappland. Dessutom kryssar vi med klassiska Hurtigruten i den arktiska arkipelagen och reser på Inlandsbanans räls. Utöver detta får vi en stor dos av lokala kulturupplevelser och historiska besöksmål. Låt detta bli din nästa resa!

Hurtigruten har trafikerat den norska kusten oavbrutet sedan 1893 med Kirkenes som vändpunkt och nu är det vår tur att kliva ombord på M/S Kung Harald för några dagar längs den vackraste av kuststräckor. 

Inlandsbanan byggdes i etapper under 1907–1937 mellan Kristinehamn och Gällivare. Tanken var att järnvägen skulle stärka näringslivet i norra inlandet, men den fick inte önskad effekt. Inte heller för persontrafiken blev Inlandsbanan särskilt framgångsrik. 1993 tog kommunalt ägda Inlandsbanan AB över driften av den nedläggningshotade anläggningen. Idag satsas det på snötåg till fjällen under vintersäsongen, och på sommaren kan man tågluffa längs banan. Nytt sedan 2022 är att tågen drivs med förnybara drivmedel.

 

Översta bilden: Visit Norway, Foto Christian Roth Christensen

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Resan bör bokas senast 15 april då vi har avstämning mot Hurtigruten.

 • Dag 1: Umeå-Rovaniemi

  Vi lämnar hemorten och rullar norröver. I utkanten av Luleå besöker vi världsarvet Gammelstad Kyrkstad, en fantastisk bygd med en medeltida stenkyrka omgiven av hundratals röda kyrkstugor. Efter en god lunch går vår resa vidare norröver och vi passerar Haparanda vid den svenskfinska gränsen. Nästa stora sevärdhet är Kukkolaforsen i Torne älv vars berömda sikfiske har anor från medeltiden. Därefter passerar vi gränsen till Finland och åker mot Rovaniemi – världsberömt för sitt tomteland. Middag och övernattning här.

  Umeå-Rovaniemi
 • Dag 2: Rovaniemi - Kirkenes

  Idag färdas vi genom den finska lappländska vildmarken för att nå Kirkenes. På vår väg via Sodankylä, Saariselkä med lunchstopp i Ivalo och vidare till Enare får vi bl.a. uppleva ett lågfjällsområde med fantastisk natur och vi passerar samiska hembygder innan nästa gräns korsas, den mot Norge. Middag och övernattning i Kirkenes.

 • Dag 3-4: Hurtigruten Kirkenes-Tromsö

  Innan vi äntrar Hurtigrutens fartyg och vänder söderut har vi en förmiddag i arktiska Kirkenes, staden med en spännande gränslandshistoria. Hurtigruten avgår strax efter lunch och under eftermiddagen stannar vi till i bl.a. Vardö, hamnen med den stjärnformade fästningen som byggdes 1737. Under kvällen passeras Båtsfjord och Berlevåg och har vi tur kan vi i midnattssolsljuset skymta både Tanahorn och Kjölnes fyr blinka över Barents hav.
  Under resans fjärde dag får vi verkligen chansen att uppleva den nordnorska kusten från relingen. Honningsvåg och Havöysund passeras redan under den tidiga morgonen innan vi gör ett längre stopp i Hammerfest, den nordligaste staden innan Longyearbyen på Svalbard tog över. Här kan vi t.ex. besöka den världsberömda och Unesco-skyddade Meridianpelaren, handla souvenirer på Isbjörnsklubben eller ta en promenad till utkiksplatsen Salen.
  Den som är morgonpigg kan, utan extra kostnad, delta i Hurtigrutens bussutflykt till Nordkap denna dag. Tillsammans med deras guide lämnar man Honningsvåg kl. 06.30 för att njuta av frukosten i Nordkappshallen ”på toppen av Europa”. Efteråt kör bussen längs den majestätiska Porsangerfjorden och ca kl. 11.30 kliver vi ombord igen i Hammerfest.
  OBS! Bekväma skor, varma och vindtäta kläder för Nordkapsutflykten.
  Ombord igen kryssar vi vidare med fjälltopparna som kuliss innan vi når Tromsö i fullt dagsljus strax före midnatt och det har blivit dags att stiga av fartyget för incheckning på Scandic Ishavshotellet i Tromsö, där vi stannar i två nätter.

  Hurtigruten Kirkenes-Tromsö
 • Dag 5: Tromsö

  Vi vaknar upp i Arktis huvudstad och börjar dagen med en guidad stadsrundtur där vi bl.a. besöker den välkända och mycket sevärda Ishavskatedralen. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och för kvällen kan vi rekommendera ett besök på Tromsös äldsta pub Ölhallen som drivs av Mack, världens nordligaste bryggeri.

  Tromsö
 • Dag 6: Tromsö-Gällivare

  Efter frukost är det dags att styra kosan mot Sverige. På vägen mot Gällivare gör vi ett stopp i Karesuando, beläget vid Muonioälven på gränsen mot Finland. Här verkade väckelsepredikanten och botanikern Lars Levi Laestadius och hans pörte (hem) går att besöka. Vi passerar även Vittangi som ligger vackert där Torne och Vittangi älvar möts och kommer sedan till vårt hotell i Gällivare.

 • Dag 7: Inlandsbanan & hemresa

  Tidig morgon. Idag färdas vi på räls och njuter av en trivsam tågresa med den klassiska och välkända Inlandsbanan. Den bjuder på fina naturupplevelser genom världsarvet Laponia, strax söder om Jokkmokk passerar vi Polcirkeln och tåget gör ett kortare stopp här. I Arvidsjaur stiger vi av och vår buss möter upp. Lunch på Hotel Laponia. Mätta och belåtna kliver vi på vår buss igen och vi stannar till strax utanför staden i lilla Gallejaur. Det är en mer eller mindre intakt by med nio timrade gårdar från 1800-talet och här känns det som om tiden har stannat. Vi visas runt av en guide i ca en timma och fortsätter sedan vår hemresa mot Umeå.

  Foto: Håkan Wike/ inlandsbanan.se

  Inlandsbanan & hemresa
 • Avbokningsvillkor

  Fri avbokning tom 100 dagar före avresan. Avbokning 99-40 dagar före debiteras 50% av resan. 39 dagar eller mindre kvar debiteras 100%.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Umeå Centralstationen 07:30
Sävar Hpl E4 07:45
Sikeå Hpl E4 08:20
Ånäset Hpl E4 08:30
Skellefteå Busstation 09:30

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
20/7FleraBoende på Nordkalotten219 695:-BokaMer information

Hotell

Övernattning dag 2 - 3

Scandic Kirkenes

Övernattning dag 3 - 4

M/S Kung Harald

Övernattning dag 4 - 6

Radisson BLU Hotel Tromsö

Övernattning dag 6 - 7

Grand Hotel Lapland
Grand Hotel Lapland är beläget i centrala Gällivare mitt emot Centralstationen och med den norrländska naturen inpå knuten. Hotellet är nyrenoverat med moderna rum, bastu och relaxavdelning med enastå...
Resekalender
2/6Tallinnkryssningfrån 1 850:-
Kontakta oss