Skip to main content

Smakresa längs Vindelälven

Följ med på en två-dagars matresa längs vår vilda och orörda nationalälv Vindelälven! Älven rinner i berättarlänet Västerbotten. Därför kryddar vi resan med lokala berättelser kopplade till platserna vi besöker. Vi stannar till vid den gamla kvarnen i Vindeln, hör historier från Torgny Lindgrens trakter i Raggsjöliden, lyssnar till geologen som berättar om gamla vulkaner i Malå och hänförs av hällristningarna vid Stornorrfors. Visst hinner vi med myset framför elden på Västerbottens högsta berg också. Vi äter äkta genuin mat hos våra lokala restauranger längs älven och dess biflöden. Tid för egen reflektion, promenader eller vila finns givetvis inräknat. Välkomna till mat-magi vid älven!

Ta bekväma skor då det blir en del skogspromenader!

 

Ett samarbete med projekt Smaka på Vindelälven, projektledare Gold of Lapland och samarbetspartner Biosfärområde Vindelälven- Juhttátahkka. 

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1

  Bussen rullar ut från Umeå Centralstation och vi åker längs väg 363 som bjuder på vackra vyer med sjöar och små samhällen. Vid forsen i Vindeln väntar Lars Löfgren (Vindelns hembygdsförening) på att får berätta om flottningsepoken. Därefter har du egen tid för att flanera på området kring kvarnen vid Vindelforsen.

  11.00 Bussen rullar mot Kronlunds kursgård där en god lunch väntar.

  Efter lunch fortsätter resan djupare in i Västerbottens inland och vi kommer till författaren Torgny Lindgrens Museum i Raggsjöliden, där får vi en guidad visning av Birgit Andersson. Härifrån är det inte så långt till Jeuthes och saluhallen i Norsjö, där vi gör ett stopp för eventuella inköp.(Finns en Eco-butik i närheten också) Jeuthes är ett företag i Norsjö som driver bageri, café och saluhall med fokus på lokala och ekologiska produkter.

  Efter knappt 30 minuters bussresa är vi framme vid Källan Spa och Konferenshotell i Åmliden. Hotellet är omgivet av trolsk granskog, beläget på Västerbottens högsta berg. Vi checkar in och träffs senare för en gemensam 3-rätters middag. Kvällen avrundas med en skogspromenad och berättelse vid elden. (Berättare Birgit Andersson)

  Dag 1
 • Dag 2

  Efter en god frukost är det dags att kliva på bussen för nya äventyr. Geostigen i Malå är en lärorik och intressant upplevelse för både naturälskare och de som är intresserade av geologi och landskapets historia. Geologen Hans Selbach berättar mer om Geostigen och Guldriket.
  Dagens lunch serveras på Brännlands Wärdshus. Därefter besöker vi Stornorrfors och får bla höra om de relativt nyupptäckta hällristningar som har omkring 4000 år på nacken. Efter några trevliga dagar kryddade med smaker och berättelser från Vindelälven är vi åter i Umeå ca 15:30.

  Dag 2
 • Avbokningsvillkor

  Fri avbokning fram till 30 dagar före avresa. Vid avbokning 30-14 dagar före debiteras 500:- per person. Vid avbokning 13-4 dagar före debiteras 50% av resans pris. Vid 3 dagar eller mindre kvar debiteras 100%.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Umeå Centralstationen 09:00

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
13/9FleraKällan Spa & Konferenshotell
-kryddad med lokala berättelser!
Mer än 82 850:-BokaMer information
Resekalender
2/6Tallinnkryssningfrån 1 850:-
Kontakta oss