Skip to main content

Vandringsresa i Kroatien 10/6

Vandra i Kroatiens vackra natur och övärld 

Följ med oss på en guidad vandringsresa runt Makerska Rivieran.

Vi flyger direkt från Umeå.   

Makarska Rivieran, som sträcker sig 6 mil från Omis i norr till Gradac i söder, lockar med sin dramatiska kustlinje och sitt turkosblå hav besökare från världens alla hörn. Centralorten Makarska erbjuder det mesta och är den perfekta utgångspunkten för vandringar. Promenad- och cykelleder följer kusten i flera mil och gör det lätt att besöka och upptäcka nya orter. Öarna Brac och Hvar nås enkelt med båt, bergsmassivet Biokovo tornar upp sig inåt land. Vindlande stigar leder till spektakulära stup med milsvid utsikt över övärlden. Vi kombinerar underbara vandringar i behagligt tempo med sol och ljuvliga bad, och spännande utflykter i såväl den dalmatiska övärlden som bergen. Lokala viner på en vingård och en genuint kroatisk marknad sätter extra färg på vår vistelse!

 

Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna.

Teknisk arr: Kroatienspecialisten

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Resan bör bokas senast 31 januari då vi har avstämning på flygbiljetterna.

 • Dag 1: Ankomst till Split och Makarska Rivieran

  Med kvällsflyg direkt från Umeå anländer vi till Splits flygplats, där vår skandinavisktalande guide och buss väntar på att ta oss vidare till vårt hotell i charmiga Makarska, huvudort på den vackra Makarska Rivieran.

 • Dag 2: Makarska

  Efter en välsmakande frukost ska vi under en guidad stadspromenad bekanta oss med Makarska, välsignat med ett bedårande läge i en vacker bukt mellan de majestätiska Biokovobergen och den lummiga halvön Sveti Petar. På platsen låg en gång i tiden det romerska Mucurum, som förstördes av goterna. Idag har Makarska, vars färgrika historia rymmer såväl turkiskt som venetianskt herravälde, ca 14.000 invånare. Två kloster – S:t Filippo Neri från 1700-talets mitt och Fraciskanklostret, uppfört 1614, minner om stadens förflutna. På Kačićs torg i hjärtat av Makarskas gamla del reser sig S:t Markus katedral, där relikerna efter skyddshelgonet S:t Clements förvaras.
  Palmer, olivträd, bougainvilleor och cypresser konstraterar mot de gräddvita husen och fullbordar idyllen. En vidsträckt strand flankerad av en trevlig strandpromenad, löper från ortens norra delar till Sveti Petar och inbjuder till härliga bad i det turkosskimrande havet. Om man nu inte föredrar att bada från någon av de små undangömda badvikarna som också berikar omgivningarna. Det ges även gott om tid att njuta av Makarska på egen hand, innan vi samlas för en gemensam middag på hotellet.

  Makarska
 • Dag 3: Vandring Bast – Veliko Brdo, fritid i Makarska

  Motion, bergs- och havsluft och storslagna vyer – kan det bli bättre? Idag ska vi göra vår första vandring, de ca 15 km från den lilla byn Baska Voda till Veliko Brdo. På denna sceniska rutt, som bjuder på magnifik utsikt över Makarska Rivieran och de Adriatiska öarna Brac och Hvar, vandrar vi i Biokovo naturpark längs med Biokovobergen, ca 300 m över havet. Med jämna mellanrum håller vi paus för att ta in omgivningarna och svalka oss med något läskande. I Veliko Brdo väntar vår buss på att ta oss åter till Makarska, där vi får tillfälle till egen rekreation och lunch.

  Längd: 15 km
  Svårighetsgrad: Medel
  Höjdskillnad upp/ner: 250 m
  Vandringstid: Ca 3 timmar
  Tidslängd för vandringsdag inkl transport: Ca 7 timmar

 • Dag 4: Zadvarje marknad & vandring i Imotski med vinprovning

  Vi inleder dagen med ett besök på den gemytliga bondemarknaden i byn Zadvarje, som hålls varje tisdag förmiddag – en 300 år gammal tradition. Tillsammans med ivrigt förhandlande lokalbor upplever vi här det genuint kroatiska. På marknaden kan man köpa frukt, grönsaker och andra närodlade och lokalt producerade delikatesser som till exempel honung, sylter, lufttorkad skinka och brännvin. Är du ute efter en gris eller kanske en get har du också kommit till rätt plats!

  Efter att ha botaniserat en stund bland marknadsstånden går vår färd vidare – över bergen till Imotski, beläget inte långt från gränsen till Bosnien och Hercegovina. Den lilla staden ståtar med fin stenarkitektur och är känd för sina 9 sjöar, däribland Röda sjön - Crveno jezero, som är Europas djupaste karstsjö, och Blå sjön – Modro jezero, ett geologiskt naturfenomen och populär badplats för lokalborna. Ovanför staden tronar fortet Topana, ett arv från den turkiska eran. Detta är scenen för dagens fina vandring, som bland annat går genom vingårdar och bjuder på vyer över Imostkis vinfält. Vår vandring avslutas med en vinprovning hos en lokal producent. Här serveras vi även en lättare lunch bestående av ost och skinka, prsut. Med buss återvänder vi därefter till Makarska, där ytterligare en god middag så småningom hägrar.

  Längd: 7 km
  Svårighetsgrad: Medel
  Höjdskillnad upp/ner: 100/200 m
  Vandringstid: Ca 3 timmar
  Tidslängd för vandringsdag inkl transport: Ca 8 timmar

  Zadvarje marknad & vandring i Imotski med vinprovning
 • Dag 5: Ledig dag

  Dagen är fri för egna ”upptåg” och avkoppling. Spendera en stund på stranden och njut av solen och det kristallklara havet. Är du sugen på äventyr, så ger dig guiderna gärna trevliga utflyktstips. Utbudet är stort, valet fritt!

 • Dag 6: Vandring I Biokovos naturreservat och Skywalk Biokovo

  Idag ska vi vandra i bergmassivet Biokovo, som sedan 1981 är ett skyddat naturområde. Längs med vägen bjuds vi vidunderliga vyer över Makarska Rivieran och de södra delarna av adriatiska skärgården. Vid klar sikt kan man se ända till Italien. Vi gör uppehåll vid Skywalk Biokovo, en hästskoformad glasbro som byggdes 2020 och snabbt blivit en stor attraktion. Denna utsiktsplats 1228 meter över havet blottlägger ett panorama vi sent skall glömma. Vår vandring genom naturreservatet går därefter vidare, och vi lär oss mycket om det imponerande bergsmassivet och dess omgivningar. En lunch på ett lokalt vandrarhem i bergen avrundar dagens etapp. Åter på hotellet vankas de middag.

  Längd: 7 km
  Svårighetsgrad: Medel/Svår
  Höjdskillnad upp/ner: 150 m
  Vandringstid: Ca 4 timmar
  Tidslängd för vandringsdag inkl transport: Ca 8 timmar

 • Dag 7: Vandring på ön Brac

  Under morgontimmarna lämnar vi fastlandet och gör en båttur till Kroatiens tredje största ö, Brač - målet för dagens vandring. Vi startar i Sumartin, en pittoresk fiskeort med endast 400 invånare, grundad av flyktingar från Makarska som flydde från turkarna. Förutom fiske och turism livnär man sig här på vin- och olivodling. Ackompanjerade av vår certifierade vandringsguide vandrar vi i lagom tempo mot orten Povlja, belägen på den norra delen av ön, vid en djup naturlig hamn omgiven av vikar. Vi följer en rutt som löper förbi charmiga små traditionella stenhus och gamla olivfarmer.

  Väl i Povlja, vars rika kulturarv går tillbaka till romartiden, får vi tillfälle att ta ett dopp i havet innan en god lunch serveras. Det är något alldeles speciellt med den Kroatiska skärgården och det lugna livet på öarna. De ljumma havsvindarna smeker oss när vi på eftermiddagen åter stävar mot fastlandet.

  Längd: 7 km
  Svårighetsgrad: Medel
  Höjdskillnad upp/ner: 200 m
  Vandringstid: Ca 3 timmar
  Tidslängd för vandringsdag inkl transport: Ca 7 timmar

 • Dag 8: Hemresa

  En gedigen frukost avslutar vår trivsamma vistelse i Makarska och vi beger oss med buss till flygplatsen i Split. Fulla av fina resminnen, och kanske även ett eller annat kilo lättare efter våra härliga vandringar, återkommer vi till Skandinavien.

 • Info!

  Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts/långbyxor, regnjacka/vindjacka - det är kallt uppe i bergen. Keps/solhatt, vattenflaska på minst 1,5 liter, enklare medicinkit med bland annat plåster. Vandringarna i bergen kan stundtals vara branta och steniga.

 • Avbokningsvillkor

  Fri avbokning fram till 100 dagar före avresa. Vid avbokning 99-41 dagar före debiteras 50% av resans pris. Avbokning 40 dagar eller mindre debiteras 100%.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 8

Hotel Miramare ****
Centralt och strandnära Detta stilfulla hotell är beläget precis vid havet på den lilla halvön Sveti Petar. Ett perfekt läge bredvid Makarskas hamn, strandpromenaden Riva och nära en av Dalmatiens vac...
Resekalender
8/10Tallinn -får jag lov!från 1 650:-
13/10Änglagård Musikalenfrån 4 280:-
20/10Hernö Ginweekendfrån 2 680:-
29/10London med ABBA Voyagefrån 11 780:-
23/11Cinderella & Änglagårdfrån 3 980:-
Kontakta oss