Reseförsäkring
Kontakta ditt hemförsäkringsbolag angående omfattningen av din försäkring. De flesta försäkringsbolag har reseförsäkring inkluderad i hemförsäkringen, men du kan behöva komplettera den till viss del. Glöm inte att notera försäkringsnummret och ta med det på resan – det underlättar vid hantering av eventuell skade-/olycksanmälan.
Anmälan och betalning
Anmälningsavgiften betalas inom 10 dagar efter bokningen.
Bokar du en bussresa slutbetalas den 15 dagar före avresa.
Gäller det flygresor är oftast slutbetalning 40 dagar före avresa.
Inkvartering
Inkvartering sker i dubbelrum och tvåbäddshytt ombord på färjor. Resenärer, som beställer del i dubbelrum, debiteras enkelrumstillägg om inte rumskamrat kan ordnas.
Särskilda önskemål
Har du särskilda önskemål om specialkost – om du är allergisk, vegetarian eller diabetiker, ber vi dig uppge detta vid bokningen så försöker vi, så långt det är möjligt, att tillgodose önskemålen. Detsamma gäller vid eventuellt handikapp.
Prisreservation
Vi reserverar oss för eventuella bränsle- och valutahöjningar. OBS! Vi reserverar oss mot mindre avvikelser i dag-för-dag-programmet.
Pass
Kontrollera att det är giltigt under hela restiden. För resor till kontinenten skall du fortfarande ha med dig passet. Någon form av id-handling bör tas med på alla resor.
Mediciner
Om du använder mediciner – glöm inte att ta med så det täcker behovet för hela tiden du är borta. Förvara ev. mediciner lättåtkomligt i ett handbagage. Ta gärna med dig en kopia av receptet också.
Sjuk utomlands
Om du ska resa inom Europa ska du ha med dig ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort). Se lista nedan över vilka länder det gäller. Även barn måste ha ett EU-kort. Kortet ger dig rätt till nödvändig vård på allmänna sjukvårdsinrättningar och du betalar samma patientavgifter som landets egna invånare. Beställ Försäkringskassans EU-kort i god tid, leveranstiden kan vara upp till tio arbetsdagar. Beställ på www.forsakringskassan.se eller på 0771-524 524. Kortet är giltigt i följande länder:
Norge, Danmark, Finland, Island, Estland, Lettland, Litauen, Storbritannien, Irland, Tyskland, Polen, Belgien, Nederländerna, Luxenburg, Frankrike, Schweiz, Österrike, Liechtenstein, Italien, Grekland, Spanien, Portugal, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Cypern, Malta, Bulgarien, Rumänien.
(info uppdaterad 2012-06-11)
Valuta
Det kan alltid vara bra att redan hemma skaffa lite av den lokala valutan, om man behöver göra utlägg direkt efter ankomsten. Men annars är det förmånligast att ta ut det mesta av sina kontanter i automatuttag på resmålet, eftersom kursen då ofta är förmånligare, trots vissa avgifter (se nedan). Undvik om möjligt att växla större belopp i hotellreceptionen eller på små lokala växlingskontor, där är kursen nästan alltid sämre.
Kortbetalning utomlands
Beroende på vilken kortutgivare och korttyp du har så tillkommer ett påslag för valutaväxling, ofta mellan en och två procent. Till det kommer en uttagsavgift, som dock med vissa typer av kort kan vara 0 kr inom EU. Utanför EU får du räkna med 25–45 kr beroende på kort. Oftast är detta en fast avgift oberoende av hur mycket du tar ut, vilket medför att det lönar sig att ta ut större belopp åt gången. Men dåfår du å andra sidan mer kontanter att bära omkring på, så beslutet måste grundas på vad som känns bäst för dig.
Betala i landets valuta
Både i uttagsautomater och vid kortbetalning får du ofta frågan vilken valuta du villanvända. Tumregeln är då att välja landets egen valuta, eftersom en omräkning tillsvenska kronor oftast innebär att ditt köp blir några procent dyrare.Både i uttagsautomater och vid kortbetalning får du ofta frågan vilken valuta du villanvända. Tumregeln är då att välja landets egen valuta, eftersom en omräkning tillsvenska kronor oftast innebär att ditt köp blir några procent dyrare.
Resegaranti
Vi ställer lagstadgad resegaranti till kammarkollegiet till skydd för våra resenärers depositioner.
Alla våra bussresor avgår från Centralstationen i Umeå.