Flygtider: Ö-vik-Split 19:10-22:25
Med kvällsflyg direkt från Örnsköldsvik anländer vi till Splits flygplats, där vår skandinavisktalande guide och buss väntar på att ta oss vidare till vårt hotell i mysiga orten Baska Voda, beläget på den vackra Makarska Rivieran.
Lite sovmorgon idag och efter en välsmakande frukost blir det välkomstmöte med reseledare från Kroatienspecialisten. Därefter en liten orienteringstur i omgivningarna som avslutas med en gemensam lunch. Resten av dagen fri.
Idag åker vi till den vackra halvön Peljesac som är hem för några av Kroatiens bästa viner. Men det är också hem för medeltida Ston, med sina gamla saltverk omgivna av en spektakulär stadsmur och Mali Ston Bay med sina mussel-och ostronodlingar. Saltverket är känd för sin högkvalitativa saltproduktion och ligger på de södra sluttningarna av halvön och har varit i drift sedan 1300-talet. Vi tar en båttur genom Stonbukten och alla musslor och ostronodlingar och självklart blir det ostronprovning och musslor till brunch.
Ostron från Peljesac:
Den östra delen av halvön Pelješac, nämligen kommunen Ston, är ett område som är känt för att odla musslor och europeiska platta ostron av högsta kvalitet. Historiska dokument visar att europeiska platta ostron har odlats i området sedan 1600-talet, men att skörden började ett helt sekel tidigare, och de har varit en delikatess sedan antikens romartid.
Dagen avslutas på en vingård där vi smaka på tre olika lokala viner med tilltugg. Åter till Baska Voda och egen tid.
Vi inleder dagen med ett besök på den gemytliga bondemarknaden i byn Zadvarje, som hålls varje tisdag förmiddag – en 300 år gammal tradition. Tillsammans med ivrigt förhandlande lokalbor upplever vi här det genuint kroatiska. På marknaden kan man köpa det mesta som behövs för livet på landet och andra ekologiska delikatesser som t.ex. hemmagjort brännvin, honung och lufttorkad skinka.
Efter att ha botaniserat en stund bland marknadsstånden går vår färd vidare – över bergen till Imotski, beläget inte långt från gränsen till Bosnien och Hercegovina. Den lilla staden ståtar med fin stenarkitektur och är känd för sina 9 sjöar, däribland Röda sjön - Crveno jezero, som är Europas djupaste karstsjö, och Blå sjön – Modro jezero, ett geologiskt naturfenomen och populär badplats för lokalborna. Ovanför staden tronar fortet Topana, ett arv från den turkiska eran. Detta är scenen för dagens fina vandring, som bland annat går genom vingårdar och bjuder på vyer över Imostkis vinfält. Vår vandring avslutas med en vinprovning hos en lokal producent. Här serveras vi även en lättare lunch bestående av ost och skinka, prsut. Med buss återvänder vi därefter till Baska Voda.
Kanske blir det en baddag idag. Förutom de mest centrala badplatserna finns många vidsträckta och vackra klapperstensstränder och badvikar. I riktning söderut mot Promajna följer ett stenbelagt promenadstråk det kristallklara havet. Den typiska låga medelhavsväxtligheten sprider ut sig upp mot berget Biokovos sluttningar och de krokiga tallarna bugar sig mot vattnet. Det är ca 2,5 kilometer till Promajna och det går att bada i princip längs hela sträckan.
Norrut ligger Brela som är en lika välbesökt som välkänd badpärla. Två av Kroatiens mest fotograferade vyer ligger i denna lilla by. Den mest kända och Brelas symbol är stenen som kallas Kamen Brela. Stranden Punta Rata har flera gånger fått priser och utmärkelser som en av Kroatiens vackraste stränder. Ytterligare ca 300 meter norr om den ligger en charmig havsvik som har allt som en Kroatisk strand ska ha: klippor, pinjeträd, klapperstenar, bergsmassivet Biokovo som fond och ett turkost hav att svalka sig i.
Efter ännu en skön avkopplande dag blir det desto mer livat i kväll då vi har en Kroatisk afton. Vi åker till en mysig lantlig restaurang uppe i berget, i övra delen av Makarska rivieran och ägendomen till familjen Topići. Här njuter vi av kroatiskt traditionell mat, levande musik och den fantastiska utsikten över Adriatiska havet och bergen Biokovo. Middagen består av typisk dalmatinsk förrätt (ost och lufttorkad skinka), samt traditionell ”peka” (kött och potatis) till huvudrätt. Detta sköljs ner tillsammans med ett välsmakande vin och mycket glädje.
Sista dagen spenderas efter egna önskemål. Kanske en tur in till huvudorten Makarska lockar, dit tar du enkelt bussen. Eller kanske en båttur till öarna Brac eller Hvar. Eller kanske lockar en skön dag på hotellets spa.
En gedigen frukost avslutar vår trivsamma vistelse i Baska Voda och vi beger oss med buss till flygplatsen i Split. Fulla av fina resminnen och matupplevelser återkommer vi till Skandinavien.
Flygtider: 15:05-18:20 Split-Ö-vik.
Fri avbokning fram till den 24/2. Avbokning mellan 25/2-15/6 återbetalas ej anmälningsavgiften. Efter den 16/6 är avbokningskostnaden 100%.
Avresa | Avreseort | Hotell | Lediga platser | Från pris | |
---|---|---|---|---|---|
30/8 | Örnsköldsvik | Grand Hotel Slavia | Mer än 8 | 19 880:- | BokaMer information |