Skip to main content

Vallonbruk i norra Uppland

Följ med oss på en resa i tid och rum. Hammarslagen har sedan länge tystnat, men de sagolikt vackra och upplevelserika bruken har fått ett nytt rikt kulturliv med unik industrihistoria i natursköna miljöer, god mat och hantverk i Upplandsregionens fantastiska Vallonbruk.

Vi bor på anrika Gysinge Herrgård.

Valloner och Vallonbruk
Vallonbruken är ett samlingsnamn för ett antal brukssamhällen i Uppland som anlades på 1600-talet. Benämningen vallonbruk - kommer från de många människor från Vallonien som flyttade till bruken för att arbeta med järnframställningen. Vallonien var en provins i gränsområdet mellan nuvarande Belgien och Frankrike.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Umeå-Gysinge

  Avresa från Umeå Centralstation för vidare färd söderut. Under dagen stannar vi till för bussfika och lunch. Mot eftermiddagen når vi Gysinge Herrgård där vi bor de kommande två nätterna. Efter incheckning får vi en guidad visning av Gysinge Bruk -ett av Sveriges bäst bevarade vallonbruk i södra Gästrikland, med anor från 1600-talet och som var först i världen med elektrostålugn, den Kjellinska ugnen. Nu lite ledig tid fram till kvällens middag.

  Umeå-Gysinge
 • Österbybruk med Dannemora gruva

  Efter en god frukost bjuder dagen på…
  Guidning av Dannemora gruva:
  Gruvan började bryta silver 1481 och som än idag har en stor malmfyndighet kvar i berget. Hör guiden berätta om gruvarbetarnas hårda och farliga arbete. Arbetet som lade grunden till Sveriges störta export – Stångjärnet! Se ner i de hisnande dagbrotten, fascineras av djupens tystnad och ekot från dåtiden.

  Visning Vallonsmedjan & smedsbostaden:
  Vallonsmedjan är världens enda fungerande vallonsmedja med anor från 1600-talet. Här får ni följa järnets väg från malmen i Dannemora gruvor till den färdiga exportvaran, stångjärnet. Historiens vingslag får dig att höra ljuden från hammaren och vattnets porlande bakom dammluckorna. I turen ingår även besök i smedsbostaden som visar ett arbetarhem från sekelskiftet 1900.

  Dagens lunch serveras i historisk miljö. Efter lunch får du lite egen tid att ströva på Österbybruks herrgårdsområde med parker och orangeriträdgård. Samt att besöka områdets övriga aktörer. Här finns klensmedja, byggnadsvård & återbruksbutik, keramikverkstad med atelje & butik, vävstuga, lantbruksmuseum, antikbutik, retrobutik och mycket mer. OBS! Varierande öppettider beroende på dag.

  Visning av Lövstabruks herrgård:
  En vacker 1700-talsherrgård med salonger, matsal, bibliotek samt ett fullt utrustat kopparfyllt kök. Här har familjen bott ända fram till 1986 och herrgården utstrålar fortfarande ett familjärt välkomnande.

  Orgelkonsert och Visning av Cahmanorgeln:
  Efter rysshärjningarna 1719 återuppbyggdes Lövstabruk snabbt. Inga kostnader sparades när det gällde kyrkan och utformningen av kyrkorummet. Den stora orgeln, byggd av Johan Niclas Cahman, stod färdig 1728. Här kan man få höra hur denna barockmusik en gång var avsedd att klinga.
  Åter till Gysinge Herrgård med gemensam middag på kvällen.

  Österbybruk med Dannemora gruva
 • Hemresa via Jungfrukusten

  Efter frukost checkar vi ut och beger oss norrut. Några mil norr om Gävle svänger vi av E4:an för att istället köra längs Jungfrukusten som sträcker sig från Furuvik i söder till Ragvaldsnäs i norr. Längs den ca 20 mil långa sträckan finns 4502 öar, många fina sandstränder och genuina gamla fiskelägen. Lunch vid havet innan vi åter är ute på E4:an igen. Nu återstår bara sista biten hem till Umeå.

  Hemresa via Jungfrukusten
 • Avbokningsvillkor

  Fri avbokning fram till 30 dagar före avresa. 30-14 dagar före debiteras 50% av resans pris. 13-4 dagar före 75% av resans pris. Vid avbokning 3 dagar före eller senare är kostnaden 100%.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Umeå Centralstationen 08:00
Hörnefors Hpl E4 08:20
Nordmaling Resecentrum 08:40
Husum Hpl E4 09:00
Örnsköldsvik Resecentrum 09:30
Bjästa Hpl E4 09:40
Docksta E4 Marina 10:00
Höga Kusten Hotellet 10:30
Timrå Hpl E4 11:45
Sundsvall Busstationen Navet 12:00

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
26/6FleraGysinge Herrgård
Ny resa!
Mer än 86 680:-BokaMer information
Resekalender
3/12Tallinnkryssning julmarknadfrån 1 450:-
Kontakta oss