Smakfulla Skåne

Resefakta:

Resdagar: 6
Avresa: 2020-08-13

Pris: 7.980 kr

Boka online

 

 

OBS! Vi tar in max 30 resenärer i bussen för att hålla lite distans för allas säkerhet.

I området runt Österlen värnas det om lokalproducerad mat och dryck. Här finns många småskaliga verksamheter som producerar grönsaker, kött, frukt, kryddor m.m. Under vår resa besöker vi fem gårdar på Österlen som var och en bjuder på en kulinarisk upplevelse. Vi smakar, doftar och upplever dessa unika produkter samt får historien bakom varje gård.

 
Dag 1 Umeå-Linköping

Avresa enligt tidtabell. Under dagen stannar vi för lunch, bensträckare och middag. Dagens mål är Linköping där vi bor i natt.

Dag 2 Kristianstad

Idag åker vi till Silverstaden Kristianstad där vi bor i tre nätter på centrala Quality Hotel Grand. På eftermiddagen tar vi en promenad (10 minuter) till Naturum Vattenriket som är uppbyggt på pålar i Helgeå, helt i trä med ovanliga vinklar och vrår. Gemensam middag på hotellet.

Dag 3 Fem gårdar

Dagen inleds med ett besök på Österlenkryddor där vi får höra historien om kryddodlingen, får smaksättningstips och serveras förmiddagskaffe. Sommartid kan vi också köpa deras kryddade glass. Vi åker vidare till Köpingsbergs Vingård, vackert beläget på en höjd med utsikt över havet, Hammars backar och det böljande Österlenlandskapet. Här lär vi oss om mousserande vin och om vingårdens godsaker och naturligtvis får vi en vinprovning. Passa på att inhandla lite champagnemarmelad i gårdsbutiken innan du ger dig av! Mitt i det Österlenska landskapet ligger Örums Nygård med en fantastisk utsikt över sädesfälten. Gården har genomgått en förvandling från jordbruk till hotell och här får vi höra dess historia och serveras lunch. Under eftermiddagen besöker vi Petersborgs Gård som tillverkar egna prisbelönta senapsvarianter som t.ex. whiskysenap och senapspesto. Dagen avslutas på Gunnarshögs Gård som tillverkar rapsolja och har en egen gårdsbutik. Middag på hotellet.

Dag 4 Äpplets Hus

Efter frukost åker vi till Kivik med Äpplets hus. Äpplets Hus är ett unikt kunskapscenter med äpplet i fokus där vi får besöka utställningarna som bland annat handlar om förädling, fruktodlingar och musteriets historia. Dagens lunch äter vi på gemytliga Brösarps Gästgifveri. Nu är vi i de område som kallas porten till Österlen. I Brösarps backar spelades “Bröderna Lejonhjärta” in, på ena sidan av Brösarp finns de äppelodlingar som användes som blommande fond åt Körsbärsdalen. Dessutom har platsen även använts för inspelning av Arlas Bregottreklam. Via mysiga Åhus anländer vi åter till Kristianstad. Middag.

Dag 5 Kristianstad-Örebro

Vi checkar ut och startar förmiddagen med ett besök på fantastiska Norrvikens trädgårdar. Färden går sen vidare mot Bjärehalvön genom Snapphaneland och fram till naturreservatet Hovs hallar, där Hallandsåsen och havet möts på ett dramatiskt sätt med höga uppspruckna klippbranter, raukar och grottliknande formationer. Man kan förstå att filmskapare som Ingemar Bergman (Sjunde inseglet) och Jan Troell (Ingenjör Andrées luftfärd) har inspirerats av platsen och låtit den utgöra scener i några av sina filmer. Här äter vi dagens lunch innan vi fortsätter mot Örebro för övernattning och middag.

Dag 6 Örebro-hemorten. Hemkomst 18/8

Vi stannar under dagen och sträcker på benen, tar fikapaus och äter en tvårätters avslutningsmåltid. Mot kvällningen är vi hemma igen efter en innehållsrik resa.

 

 

 

Avresedatum 2020-08-13

Pris 7.980:-

Tidtabell Umeå Centralstation – 07.00, Örnsköldsviks resecentrum 08.30

Ingår Bussresa, 5 övernattningar i dubbelrum inkl frukost, 4x lunch, 5x middag, bussfika, entré, prog fem gårdar, reseledare

Tillägg Enkelrum 1740:-

Avbokningsvillkor
Fri avbokning fram till 30 dagar före avresan.
Från 30 dagar till 14 dagar före resan är anmälningsavgiften på 700:- förverkad. Senare än 2 veckor före avresa debiteras 50% av resans
pris. Inom 24 timmar före avresa kan ingen återbetalning ske.