Passionsspelen i Oberammergau med Bayern & Mainau

Resefakta:

Resdagar: 6

Avresa: 2020-06-03

Pris: 19,870:-

Boka Online

 

Mitt under det 30-åriga kriget, efter svenskarnas plundringar 1632 härjades byarna i Bayern av pesten, ”den svarta döden”. I sin förtvivlan lovade invånarna i Oberammergau att – om deras by framgent skonades – vart tionde år uppföra ett spel till minne av Jesu Kristi lidande. Efter detta beslut sägs att ingen ytterligare församlingsbo avled i pesten.I tvåhundra år förblev passionsspelen en lokal angelägenhet men från och med 1850 hade spelen uppnått ett sådant rykte att de – då som nu – samlade besökare från hela världen. Spelen i Oberammergau uppförs år 2020 för fyrtioandra gången.

 

München, Bayerns huvudort och Tysklands tredje största stad. Känd för sin Oktoberfest, världens största ölfestival som hålls varje höst. München är en välmående stad, säte för flera av den tyska industrins nyckelspelare: biltillverkaren BMW och elektronikjätten Siemens för att nämna några. Detta avspeglar sig på staden som känns väldigt prydlig och välordnad jämfört med huvudstaden Berlin. Här kokar staden av fotbollsfeber varje gång Bayern München spelar, och här finns fler ölhallar och biergarten (ölträdgårdar) än någon kan räkna.

Ett av resans huvudmål: Bernadottes blomsterö Mainau i Bodensjön. En underbar park, en mångsidig trädgårdsanläggning, omväxlande och överraskande. Här samsas storskalighetens överflöd med behagen i de små detaljerna. Och allt har stor chans att komma till besökarens medvetande, eftersom vi ägnar flera timmar åt besöket. Blomsterarrangemang, den för våren unika tulpanängen, exotiska jätteträd, det vackra slottet; här finns mycket att beundra. Fjärilshuset är en annorlunda upplevelse. Missa inte orkidéhuset bakom kyrkan.

Dag 1 Hemorten-München

SAS flyg från Umeå kl. 07.25 och vidare från Arlanda kl. 10.30. Vi landar i München kl. 12.40 lokal tid. Vi inleder vår vistelse i Tyskland med fokus på Bayerns huvudstad München. Stadskärnan har 1,3 miljoner invånare och i hela området bor det drygt 2,5 miljoner. Här hittar vi BMW:s fabriker och museum, på Hofbräuhaus kan man smaka det goda Bayriska ölet och i utkanten av centrum hittar vi den mäktiga olympiska arenan. På eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell ”Das Seidl”, som ligger i förorten Puchheim nordväst om centrum.

Dag 2 München – Bregenz

Efter frukosten beger vi oss mot sydväst mot Forggensee, en vackert belägen alpsjö strax norr om Ammergebirge. Från Rosshaupten i den norra ändan av sjön skall vi åka båt till Füssen i den södra ändan, en fantastiskt vacker rutt med alper till vänster och böljande gröna ängar till höger. Intill Füssen hittar vi den bayerske kejsarens Ludwig II:s sagoslott, Neuschwanstein, som har stått modell för Walt Disneys animationer och bör beskådas lite på avstånd. I Wies finns den berömda vallfartskyrkan, en vacker skapelse av arkitekten Dominikus Zimmerman. Härifrån åker vi så småningom västerut, passerar gränsen till Österrike och anländer på eftermiddagen till staden Bregenz vid stranden av Bodensjön. Här skall vi bo på hotell Messmer am Kornmarkt i tre nätter. Hotellet ligger centralt och endast 200 m från stranden.

Dag 3-4 Bodensjön med omnejd

Blomsterön Mainau ligger i den västra delen av sjön och här växlar blomsterarrangemangen enligt årstidernas växlingar. Mainau är en 45 hektar stor ö, belägen strax norr om Konstanz, en tysk stad på gränsen mot Schweiz. Ön är en enda stor parkanläggning med odlingar, växthus, gräsmattor, trädgårdar och planteringar av olika slag. Ön och dess slott, uppfört på 1740-talet, tillhörde länge storhertigarna av Baden. Den ärvdes 1930 av Lennart Bernadotte. När han tog över ön var såväl parken som slottet förfallna på grund av bristande underhåll. Han inledde genast arbetet med att återställa Mainau till dess forna glans. Åren 1939-45 tvingades han och familjen på grund av det politiska läget i Tyskland att vistas i Sverige. Efter kriget fortsatte emellertid arbetet med att bygga upp Bodensjöområdets idag största turistattraktion. Mainau har två miljoner besökare per år och 450 anställda. Sedan 1974 är det Bernadotteska ägandet av Mainau organiserat i en stiftelse. Lindau är en tysk stad vars gamla centrala delar är belägna på en ö i Bodensjön. Staden ligger i den allra sydvästligaste delen av Bayern. Från Lindau går båtturer till Bregenz i Österrike, Rorschach i Schweiz samt Meersburg, Wasserburg och Bad Schachen i Tyskland. Till de gemytliga centrala delarna tar man sig via Seebrücke som är den enda bron för bilar, fotgängare och cyklister. Bodensjön breder ut sig direkt framför Bregenz. Läget har alltid haft en positiv effekt och här har handel bedrivits i 2000 år, lika länge som mode och idéer från alla världens hörn sörjt för att nya vindar blåser. En öppen stad har växt fram runt den medeltida stadskärnan med Martinsturm som riktmärke. Sakta men säkert har Bregenz blivit ett centrum för internationell arkitektur. Arkitekter som Hans Hollein, Jean Nouvel och Peter Zumthor har lämnat sina spår, men viktigare än de stora namnen är kanske själva kretsen av Vorarlbergs byggnadskonstnärer. Deras signatur, nämligen mycket trä i kombination med den moderna stilens enkelhet, präglar sedan lång tid tillbaka hela miljön. Detta förtydligar även arkitekturpromenaderna i Bregenz. Knappast någon annan stad med 28 000 invånare uppvisar så mycket ny byggteknik på en så liten areal.

Dag 5 Bregenz – Oberammergau

Efter frukosten tar vi riktning Oberammergau. Den sista av resans fem nätter förläggs till Passionsspelstrakten. På ankomstdagen äter vi lunch före Passionsspelen börjar. Föreställningens första del börjar kl. 14.30 och slutar kl. 17.00. Nu håller man paus i 3 timmar och vi passar på att äta middag. Andra delen börjar 20.00 och kl. 22.30 är Passionsspelen slut. Vi önskar en trevlig och upplevelserik dag! Vår egen buss får endast föra och hämta gästerna till och från en bestämd mötesplats så väl framme i Oberammergau sköts all förflyttning med offentliga transportmedel.

Dag 6 Oberammergau – Hemorten

På morgonen lämnar vi Oberammergau bakom oss för att ännu hinna besöka slottet och slottsträdgården Schleißheim som ligger strax norr om München. Detta kallas också för Münchens Versailles och kan i skönhet absolut jämföras med originalet. Vidare till flygplatsen i München. SAS flyg avgår kl. 14.10, vidare från Arlanda kl. 17.45. Framme i Umeå kl. 18.45.

 

 

Avresedatum 2020-06-03  

Pris 19.870:-

 

Flygtider    3/6  UME-ARN 0725-0835 ARN-MUC  1030-1240,  8/6  MUC-ARN 1410-1620 ARN-UME 1745-1845
Flygbolag  SAS

Bagage Handbagage max 8 kg, incheckat bagage max 23 kg

Ingår Flyg Umeå-München t/r, del i dubbelrum, 5x frukost, 1 x lunch, 5x middag, inträde till Schlebheimpalatset, båttur Forgenssee, inträde Mainau, biljett till Passionspelen (kat. 2), engelskspråkig textbok, turistskatt, tillgång till offentlig transport i Oberammergau, bussresa i luftkonditionerad turistbuss, reseledare.

Tillägg Enkelrumstillägg 2240:- Måltidsdryck.

 

Bra att veta Pass behövs, Valuta Euro.

Reservation för eventuella valutahöjningar, flygskatter och mindre ändringar i programmet.

Avbeställningskostnader
Paketresa med flyg
Vid avbeställning tidigare än 60 dagar före avresa är kostnaden 10% av resans totala pris. Vid avbokning 31-60 dagar innan avresa debiteras 50% av resans pris. Vid avbokning från 30 dagar eller mindre innan avresa kan ingen återbetalning ske.  

RESEKALENDER

Resekalender

Klicka här för att se alla resor i datumordning!

STÄNGT 18-19/2
Månadens Resa
Hämta katalogen här

Stora Coop Ersboda, Umeå Busstation, ICA Kvantum Örnsköldsvik, Fotoclick Lycksele, Gamla Mäster Erik Holmsund.

Läs katalogen här
PRESENTKORT
Lind Tour på Facebook
Video