Skip to main content

Njutvandra på Öland

Med sitt karaktäristiska landskap bjuder Öland, Sveriges minsta landskap, på en helt unik omgivMed sitt karaktäristiska landskap bjuder Öland, Sveriges minsta landskap, på en helt unik omgivning. Här finns naturreservat med fossilrika stränder, mystiska skogar, stora och små alvar, havets och dess horisont samt ett rikt djuroch fågelliv. En kombination av kust, skogspartier och karga landskap. Öland är också känt för sina hundratals väderkvarnar som du finner runt om hela ön. Slott och herrgårdar finns det också gott om, som till exempel det kungliga Solliden. Naturens färger ändrar karaktär från årstid till årstid, men oavsett säsong bjuder Öland på vackra vyer. Sträckorna vi går är runt 6-8 km långa i kuperad terräng.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Du som reser med oss behöver visa upp giltigt covidbevis.
  Du kan antingen visa upp ett utskrivet vaccinationsbevis eller så visar du upp det digitalt i din mobiltelefon.

 • Dag 1: Hemorten - Norrköping

  Milen rullar undan och vi gör lämpliga stopp för lunch och bensträckare, samt middag innan vi når dagens mål Norrköping och Scandic Strömmen, där vi sover i natt.

 • Dag 2: Kalmar slott

  Efter en god hotellfrukost når vi Kalmar vid lunchtid. Gemensam måltid och guidning i Kalmar slotts paradvåning. Därefter åker vi över den sex kilometer långa Ölandsbron och tar sedan kurs norrut till Borgholm och Strand hotell, här stannar vi fyra nätter. Hotellet har en relaxavdelning med bubbelpool, bastu och bassäng som vi kan nyttja under vår vistelse. Gemensam middag.

 • Dag 3: Vandring norra Öland 5+2,5 km

  Efter frukost möter vår Ölandsguide upp som kommer att följa med oss under två av våra vandringar. I dag reser vi norrut för att vandra ca 5 km i den gamla Trollskogen med spännande historia, bland annat som helig plats i forntiden. Skogen gör sannerligen skäl för sitt namn med knotiga vindpinade tallar och gamla grova ekar. Den äldsta kallas Trolleken och tros vara kring 900 år gammal. Vi åker nu söderut till Löttorp för lunch innan dagens andra vandringsetapp. Horns Kungsgård och vandring i naturbetesmarker i lövskogsmiljöer vid Ölands enda sjö Hornsjön till Klosterholmen Efter dagens äventyr åker vi tillbaka till Borgholm och Strand Hotell. Gemensam middag.

 • Dag 4: Vandring runt Borgholm ca 5 km

  Efter en god hotellfrukost har du förmiddagen fri. Kanske passa det att ta en simtur i hotellets inomhuspool. Mitt på dagen träffas vi för en vandring genom Borgholms slottsskog. Stigen leder oss Borgholms Slott. Idag är slottet en ruin av ett storslaget barockpalats som byggdes här på mitten av 1600. Vi promenerar också förbi Sollidens slott där kungafamiljen tillbringar sina somrar. (stängt denna årstid) Som avslutning kan vi vandra upp för landborgen till det vidsträckta slottsalvaret som är känt för sin rika flora. Promenaden åter till vårt hotell går kanhända längs strandkanten av Kalmar sund, totalt vandrar vi ca 5 kilometer under dagen. Middag på kvällen.

 • Dag 5: Vandring södra Öland 7,6 + 3,8 km

  Efter frukost beger vi oss till sydligaste Öland och stannar vi i Gösslunda naturreservat, beläget på Stora Alvaret. Här tar vi vandringsleden på ca 7 km som går till de resta hällarna Tingstad Flisor på ett gravfält med lämningar från både brons- och järnåldern. En spännande plats som första gången omnämns i en handling från 1393. Därefter reser vi till Ottenby på Ölands sydspets, ett av Sveriges förnämsta och mest välbesökta naturreservat och är kanske mest känt för fågelstationen och fyren Långe Jan Här kommer vi att få en guidning om fågelstationens arbete, förevisning av fångst samt ringmärkning. Vi vandrar ca 4 km på Västra markslingan där vi tas tillbaka i Ottenbys rika historia med gamla gravplatser och forntidslämningar som tyder på en förhistorisk centralbygd. På vägen åter stannar vi i väderkvarnarnas Vickleby på Capellagården; Carl Malmstens skola för konsthantverk och trädgård. Kanske någon vill handla i den fina trädgårdsbutiken innan vi fortsätter till det keramiska centret Paradisverkstaden med sin öppna verkstad och generösa butik. Dagen avslutas med middag på vårt hotell.

 • Dag 6: Hemresa

  Efter en tidig frukost och några händelserika dagar tar vi farväl av Öland och reser hemåt. Vi har en lång sträcka att avverka, men med regelbundna stopp för lunch, bensträckningar och middag och ett glatt humör så går det ändå bra. Åter i Umeå sen kväll.

 • Bra att veta

  Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer.

 • Avbokningsvillkor

  Fri avbokning fram till 30 dagar före avresa. Vid avbokning 30-14 dagar före debiteras 500:- per person. Vid avbokning 13-4 dagar före debiteras 50% av resans pris. Vid 3 dagar eller mindre kvar debiteras 100%.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
21/4FleraBoende på ÖlandsresanMer än 810 380:-BokaMer information

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Scandic Strömmen, Norrköping
Scandic Strömmen, som tidigare hette Scandic Norrköping City, har 2019 byggts till med en helt ny huskropp; 74 nya hotellrum, en ny restaurang och relaxbad både på taket och inomhus...

Övernattning dag 2 - 6

Strand Hotell, Borgholm
Strand Hotell Borgholm ligger på 10 minuters promenad från Borgholms slott och bjuder på utsikt över Kalmarsund. Som gäst på hotellet kan du kostnadsfritt nyttja vår relaxavdelning med bubbelpool, trä...