Skip to main content

Lilla museituren

Följ med på vår lilla museitur i krokarna runt Burträsk vackra omgivningar. Här gömmer sig mer än man kan ana. Museum Torfrid Olsson, ett Hattmuseum, ett Lanthandelsmuseum, världens minsta gårdsbutik och självklart besöker vi det kungligt invigda museet för Västerbottensosten. 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Melipona gård

  Hör historien om gården från 1920 som i stort är i originalskick. Vi tittar in i bagarstugan som fått ny skorsten av gamla stenar och där ljuvligt bröd titt som tätt kommer till världen. I smedjan tar oss berättelsen tillbaka till när nybyggaren och kraftkarlen n´Gusta Anders smidde byns hästskor. Historierna är många och senaste ”nybygge” på gården handlar om magasinet vi timrat upp och som tidigare låg vid Öhmans mattor i centrala Skellefteå. Vi besöker också Lill Einars, världens minsta gårdsbutik som också är ett minimuseum. Värdarna Johanna och Robert serverar hembakt smörgås och kaffe/te.

 • Museum Torfrid Olsson

  I byn Bygdeträsk, invid Europas längsta björkallé, hittar du ”Norra Sveriges förnämsta konstmuseum”. Museet visar Torfrid Olssons (1913-2003) konstnärskap med egensinniga och originella konstverk i många olika tekniker och material samt historik, ateljé och mycket annat med anknytning till Torfrids mångåriga konstnärsbana.

  Konstnären finns representerad på bl.a. Moderna Museet, Nationalmuseum, Västerås och Göteborgs konstmuseum samt via ett antal offentliga utsmyckningar. År 2013 släpptes ”Till fruktbarhetens lov” – Boken om Torfrids liv och konstnärskap.

 • Villvattnets Bruksmuseum

  Historien börjar 1880 med en man som köpte fastigheten Villvattnet 1:16 vid namn Gabriel Lundström som kom tillbaka från Amerika som startade en lanthandel. Tidigare var man hänvisad till Robertsfors bruks affär i Kvarnbyn. 1890 brinner lanthandeln ner. För ett fyrtiotal år sedan gav historien idén till att bygga upp en lanthandels burkmuseum. Fastighetens ägare har samlat på sig en ansenlig mängd lanthandelsföremål som nu fyller upp ett helt hus

 • Burträsk Experience Center med Västerbottensost utställningen

  Självklart besöker vi Burträsk kungligt invigda museum för Västerbottensost där vi får historien om ostens tillkomst återberättad av en kunnig guide. Vi får också se historien i bild i museidelen. Förutom detta får ni provsmaka den exklusiva Västerbottensosten. Eller varför inte ta chansen att köpa en exklusiv del av osten över disk. Vi avslutar med att äta en Västerbottenspaj med hjortronröra.

 • Burträsk hattmuseum

  Museet öppnade 2010 i Glommersträsk. I samlingen ingår 350 damhattar som modisten Jenny Petrina Stenqvist haft i sitt Modemagasin på 30-60-talet. Damhattarna har sedan kompletterats med herrhattar, många av dem en gång köpta i Västerbotten.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Umeå Centralstationen 07:30

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
10/7Flera Mer än 8950:-BokaMer information