Skip to main content

Handbok för husmödrar - Västerbottensteatern

EN NÄRA BERÄTTELSE OM HEMARBETE, MODERSKAPETS VILLKOR, OMSORG OCH EN VÄNSKAP SOM ÖVERLEVER ALLT.

Husmodern är en nyskriven pjäs som skildrar folkhemmets hemmafruliv med krusade örngottsband, fernissade golv och syjuntor. En nära berättelse om moderskapets villkor, om omsorg och en vänskap som överlever allt. Tre skådespelare som gestaltar samma roll i tre olika åldrar i en föreställning där det ofta osynliggjorda kvinnoarbetet, som handarbete och hushållsarbete, tar plats på scenen.

Dramatikern Camilla Blomqvist och regissören Johanna Salander har närmat sig pjäsen bland annat genom research och intervjuer kring folkhemstiden i Skellefteå. Hanna Cecilia Lindkvist står för scenografin och Frida Johansson för den specialkomponerade musiken. I rollen som Ester ser vi Annika Nordin, Sonja Lindblom och Malin Vispe.

Innan föreställningen äter vi lunch på The Wood Hotel och därefter en guidad visning av Sara Kulturhus.

 

Handling
När Ester flyttar in i den nybyggda egnahemsvillan är huset rymligt och modernt, sjuttio kvadrat med både badrum och tvättstuga inomhus. Maken Gunnar tycker att de kan kosta på sig lite bekvämligheter, och snart ska deras första barn födas.

Tvärs över gatan bor Majken som ska åka på husmoderssemester och Gunhild som plockar bär för att tjäna ihop egna pengar till en frysbox. Många år senare då Ester levt ett helt liv i huset och snart ska flytta därifrån står hon plötsligt öga mot öga med den hon en gång var; den nittonåriga nyblivna mamman som försökte hitta sin plats i femtiotalets hemmafruideal och fyrtioåringen som går ensam om dagarna när dottern vuxit upp, som förstår att den omsorg hon ägnar hemmet inte värdesätts som innan och att hon nu förväntas söka sig ett arbete.

Fakta kring sittning och fika:
Scenografin är uppbyggd som ett rum i det stora scenrummet där publiken sitter runt scenen. Skådespelarna spelar alltså förställningen i mitten med publik på alla sidor. Föreställningen känns på så sätt intim och detta förstärks av att det bara finns plats för ca 90 personer i publiken per föreställning. Föreställningen avslutas med fika i spelsalen.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dagen börjar med en god lunch på The Wood Hotel som ligger i en av världens högsta träbyggnader (20 våningar) mitt i centrala Skellefteå. I samma byggnad finner vi även Sara Kulturhus, Stadsbiblioteket, Skellefteå konsthall och museum Anna Nordlander.

    Efter lunch får vi en visning av kulturhuset och kl 15:00 drar föreställningen igång och pågår i 1 timme och 50 minuter inkl bensträckare. Direkt efter teatern blir det fika. Efter en händelserik dag återstår bara hemresan till Umeå där vi är åter ca 19-19:30.

  • Avbokningsvillkor

    Vid ev avbokning återbetalas ej anmälningsavgiften 350:- = Biljettkostnad. I övrigt fri avbokning fram till 15 dagar före. 14-4 dagar före debiteras 50% av resans pris. Vid avbokning 3 dagar före eller senare är kostnaden 100%.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Obbola Trappan 10:15
Umeå C Centralstationen 10:45
Sävar Hpl E4 11:00

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
11/3Flera 81 180:-BokaMer information