Glasriket i Småland 17/6

Resefakta:

Resdagar: 5
Avresa:  2021-06-17

Pris: 6.780 kr

 

 

 

I det småländska skogarna mellan Växjö och Kalmar hittar vi det magiska området Glasriket. Här har det tillverkats munblåst glas sedan mitten av 1700-talet. Både bruksglas och konstglas i världsklass formas till i de heta ugnarna. På vår resa tillbringar vi två av nätterna i Växjö och gör utflykter till bl.a. IKEA Museum i Älmhult, Huseby Bruk och Kosta glasbruk.


Residensstaden Växjö i hjärtat av Småland är en stad fylld av kontraster. Här finns en av Sveriges längsta gågator, fylld av butiker och restauranger. Den populära Linnéparken vid Växjösjöns norra strand är precis som stadens universitet uppkallad efter Kronobergs store son, Carl von Linné. Strax intill parken ligger Växjö domkyrka där diktaren Esaias Tegner verkade som biskop.

 
Dag 1 Hemorten-Linköping

Avresa enligt tidtabell. Under dagen stannar vi för lunch, bensträckare och middag. Dagens mål är Linköping och Hotell Ekoxen.

Dag 2 Linköping-Växjö

Efter en god hotellfrukost tar vi sikte på Växjö. I skogarna runt Vimmerby gömmer det sig mycket filmhistoria i Astrid Lindgrens fotspår. Vi åker genom självaste Emils Katthult i Gibberyd och de tre Bullerbyhusen i Sevedstorp innan vår ankomst till Växjö. Här besöker vi Smålands museum och Sveriges glasmuseum, båda belägna i de centrala delarna av stan och är en del av Kulturparken Småland. Här ser vi bl.a. utställningar om Kronobergs kulturhistoria och utvecklingen av vårt svenska glas. Därefter inkvarterar vi oss för två nätter på centralt belägna Hotell Royal Corner.

Dag 3 Älmhult och Huseby Bruk

Idag gör vi en utflykt till Älmhult, för att besöka IKEA Museum. Museet invigdes 2016 och är inrymt i det som en gång var företagets allra första varuhus. Här finns berättelsen om hur Ingvar Kamprad inledde sin verksamhet på gården Elmtaryd i lilla Agunnaryd och förvandlade enmansföretaget till ett globalt världsföretag. Under eftermiddagen besöker vi Huseby Bruk. Herrgården som byggdes åt familjen Stephens på 1840-talet är idag bl.a. känd för sin årliga julmarknad. Under en guidad visning får vi höra historien om Fröken Florence som var den sista ägarinnan och huvudperson i den svindlerihärva som kallas Husebyaffären. Åter på vårt hotell äter vi en gemensam middag.

Dag 4 Växjö – Kosta Boda – Örebro

Vi checkar ut från hotellet och reser först österut till Kosta där vi besöker Kosta glasbruk, ett av de glasbruk som ingår i Orrefors Kosta Boda koncernen. Glasbruket är Sveriges äldsta ännu verksamma och här får vi en guidad visning där vi lär oss mer om hantverket att blåsa, slipa och måla glas. I Kosta finns även flera outletbutiker. Vi åker sedan norrut till Örebro för middag och övernattning.

Dag 5 Hemfärd

Efter frukost beger vi oss hemåt. Vi gör uppehåll för lunch och bensträckare innan vi framåt kvällskvisten når Umeå

Avresedatum  2021-06-17

Pris 6.780:-

Tidtabell Umeå Centralstation – 07.00, Nordmaling resecenter 07.40, Ö-vik resecentrum 08.30  Höga Kusten hotellet 09.30

Ingår Bussresa,  bussfika, 3x lunch, del i dubbelrum inkl frukost, 4 x middag, entréer och guider enligt program, reseledare.


Tillkommer:
Enkelrumstillägg 1250:-

Avbokningsvillkor Fri avbokning fram till 30 dagar före avresan. Från 30 dagar till 14 dagar före resan är debiteras 500:- . Avbokning 13-4 dagar före avresa debiteras 50% av resans pris. Vid 3 dagar före eller senare blir kostnaden 100%.

Åtgärder för säkert resande med anledning av Covid -19

Vi har begränsat antalet resenärer till ca 30 personer (beroende på busstorlek) tillsvidare. Du behåller samma sittplats under hela resan. Det finns handsprit att tillgå på bussarna, men ta gärna med egen handsprit. Chauffören organiserar påstigning och avstigning för att minimera trängsel. Och naturligtvis stannar du hemma om du har symptom.

Vi uppdaterar oss löpande om myndigheternas rekommendationer och riktlinjer. Så länge situationen kräver vidtar vi och våra samarbetspartners lämpliga åtgärder.

 

Nyhet! Kulturresa i Dalarma
NYHET! Gotlandskryssning
Boka & res tryggt!
Boka & res tryggt
Resebyrån flyttar hem
Coronaviruset