Resefakta:

Resdagar: 6
Avresa: 15/8

Pris: 9.980 kr

Boka 15/8 online

 

 

Få länder har en så fascinerande och förtrollande natur som Norge. Bland ”pärlorna” finns bl.a. Atlanthavsvägen – en av världens mest häpnadsväckande och vackra vägsträckor. Molde – jazzens och rosornas stad, Trollstigen, Örneveien och Geirangerfjorden – juvelen bland Norges fjordar. Fantastiska vyer väntar under denna resa så glöm inte att ta med kameran!

 

Dag 1 Hemorten-Åre

Avresa enl. tidtabell. Färden går vidare längs den vackra Indalsleden till Östersund. Här äter vi lunch på egen hand. Mätta och belåtna tar vi en tur ut till Frösön som är Storsjöns största ö. Enligt de gamla myterna var ön helgad åt fruktbarhetsguden Frö. Nära brofästet står norra Sveriges enda runsten som berättar om hur Jämtland kristnades på 1000-talet. Vi besöker Frösö kyrka och Wilhelm Pettersson Bergers Sommarhagen. Dagens sista etapp går till Åre och Hotell Fjällgården.Hotellets gäster har fri tillgång till SPA med badtunnor eller pool mellan17-19.00, så glöm inte badkläderna. Gemensam middag.

Dag 2 Åre-Molde

Efter frukost går färden till Trondheim, Norges äldsta stad, anlagd år 977. Vi besöker Nidarosdomen, Skandinaviens största medeltida byggnadsverk där tre drottningar och sju kungar är krönta. Lunch på egen hand. Vi fortsätter i riktning Molde, vi kör genom flera tunnlar och tar längs vägen kafferast vid ”Valsöytunet” där det serveras husets specialitet. Under dagen färdas vi på den unika vägsträckan Atlanthavsvägen som svingar sig mellan holmar och över broar. Den brittiska tidningen The Guardian har utnämnt vägen till ”världens vackraste bilväg” och det får vi nog hålla med om. Dagens mål är den vackra småstaden Molde ” rosornas stad” vid Romdalsfjorden. Tack vare Golfströmmen är klimatet här så milt att t o m rosorna kan trivas vid fjällets fot. Dessutom talas det om ”Moldepanoramat” sedan drottning Victorias tid med en utsikt på 222 snöklädda toppar. Middag och övernattning i Molde.

Dag 3 Molde-Geiranger, Trollstigen

Idag tar vi två färjor, en mellan Sölsnes-Åfarnes och en mellan Linge-Eidsdal. Romsdalen är en av de vackraste dalarna i Norge. Här är Trollväggen den högsta bergstoppen och är även Nordeuropas högsta lodräta klippvägg på 1000 m. Den historiska 18 km långa Trollstigveien är Norges mest berömda serpentinväg med 11 kurvor och med 12 % stigning upp till 852 m ö h. Vi får uppleva en utsikt över vildromantiska bergskedjor, vilket får en att tappa andan. Därefter följer Örneveien med sina 11 hårnålskurvor genom en trång dal som är omgiven av 1000 m höga berg. Vi tar ett stopp vid ”Gudbrandsjuvet”, en jettegryte, och vid två fina utsiktspunkter med blick på Geirangerfjorden. I natt bor vi på hotell Union i Geiranger, högt beläget med en fantastisk utsikt över fjorden och de omgivande bergen. Middag på hotellet.

Dag 4 Geiranger-Röros

Efter frukost åker vi till färjan som tar oss över Geirangerfjorden till Hellesylt. Turen tar ca 1 timme. Den 16 km långa Geirangerfjorden är känd som juvelen bland Norges fjordar. Fjordlandskapet, med sina höga vattenfall och övergivna fjällgårdar, finns på UNESCO:s världsarvslista. Vi ser en hel rad med snövita vattenfall som ”brudslöret”, “De syv söstre” och ”Friaren”. Vi ser Hellesyltfossen som faller direkt ner i havet och är ett av de mest fotograferade motiven i området. Sedan åker vi vidare till Bergsstaden Röros för middag och övernattning.

Dag 5 Röros-Sundsvall

Innan vi lämnar Röros väntar en bergstadsvandring där vi får en introduktion till hur det gamla gruvsamhället vuxit fram. Här bevaras hus som pärlor på ett snöre. Vi besöker också bakgårdar som visar det speciella gårdssystemet i staden. Turen avslutas med Röros kyrka. Övernattning och middag i Sundsvall.

Dag 6 Sundsvall-Hemorten

Hemresa efter frukost. Vi gör ett stopp på Naturum Höga kusten, där vi får en kort intro-guidning och tittar därefter på den intressanta utställning om Höga Kusten. Vi avslutar besöket med fika på Skule café. Med många härliga naturupplevelser i bagaget så rullar vi vidare de sista milen. Åter i Umeå runt 14-14.30.

Avresedatum 15/8

Pris 9.980:-

Tidtabell Umeå Centralstation 07.00 Örnsköldsvik Resecentrum 08.30

Ingår Bussresa, del i dubbelrum inkl frukost, 5 x middag, 2 x fika, tunnel-väg-färjeavgifter, bussfika, reseledare.

Tillägg Enkelrum 1.8800:- Måltidsdryck

Hotell Hotell Fjällgården i Åre, Thon Hotel Moldefjord i Molde, Hotel Union i Geiranger, Bergstadens Hotel i Röros, Scandic City i Sundsvall.

(Reservation för mindre programändringar)