Resefakta:

Resdagar: 6
Avresa: 12/8

Pris: 7.380 kr

Boka 12/8 online

 

 

Under vår rundresa får vi en fantastisk inblick i vårt vackra östra grannland. Vi bekantar oss med Karelen, gränslandet mot Ryssland, och tar del av den brokiga historia som området involverats i. Men främst reser vi på vindlande vägar genom grönskande skogar, ser glittrande sjöar, upplever mäktiga vattenfall och besöker städer som stoltserar med slott, kyrkor och viktig kulturhistoria.

Dag 1 Umeå-Stockholm-Helsingfors

Avresa enligt tidtabell. Under dagen stannar vi för bussfika och lunchrast. Viking Lines färja avgår från Stadsgårdskajen. Vi installerar oss i hytterna och samlas sedan till gemensam buffémiddag. Sedan är kvällen fri för dans, shopping, mm.

Dag 2 Kungsvägen och Lappeenranta

När vi har angjort huvudstaden följer vi den gamla Kungsvägen österut mot ryska gränsen. Kungsvägen gick mellan Stockholm och Viborg som, då Finland tillhörde Sverige, var gränsstad mot Ryssland. I den historiska staden Borgå, som grundades av Magnus Eriksson 1346, gör vi bland smala gränder och gammal bebyggelse en guidad stadsvandring i Gamla stan. Strömfors bruk är nästa anhalt. Det gamla järnbruket från 1698 erbjuder en vacker och avkopplande miljö, och hantverkstraditionerna hålls vid liv i bodarna och gårdsbyggnaderna. Bruksområdet har även caféer och restaurang.I Hamina kör vi den lilla kustvägen, skyltad som museiväg, till finsk-ryska gränsen. Sista biten bär norröver mot dagens mål Lappeenranta, en livlig turistort kallad Karelens södra port. Efter incheckning på vårt centrala hotell hinner vi gå på upptäcktsfärd innan middagen.

Dag 3 Imatra, Punkaharju och Savonlinna

Vi säger hejdå till Lappeenranta och kommer snart till Imatra, belägen vid Finlands vattenrikaste älv Vuoksen. Staden ligger inklämd mellan Saimen och Ryssland. I stadsdelen Imatrankoski kan vi se den berömda forsen som lockat turister i århundraden. Här i gränstrakterna är det numera livlig trafik mellan Finland och Ryssland, och många ryssar har semesterbostäder på den finska sidan. I Punkaharju börjar den berömda Punkaharjuåsen som bildar en 7 km lång naturlig bro och bjuder på hisnande vackra vyer över sjöarna Puruvesi och Pihlajavesi. I Kerimäki gör vi ett stopp för att beskåda världens största träkyrka. Den byggdes 1847 med tanken att alla socknens invånare skulle rymmas på de 3 400 sittplatserna. Nu skall vi uppleva Savonlinna, en av Finlands finaste sommarstäder belägen på öar mellan två stora sjöar. Den grundades redan 1639 av greve Per Brahe. På en egen ö tronar den gamla fästningen Olofsborg majestätiskt. Här hålls under juli årligen en internationell operafestival.

Dag 4 Nya Valamo kloster och Karelens Kuopio

Bussen tar oss vidare norrut till Nya Valamo kloster som är centrum för den ortodoxa kyrkan i Finland och en vallfärdsort för pilgrimer och tusentals andra besökare. Här är vi välkomna att ta del av kyrkans verksamhet och museum, samt uppleva lugnet i den fridfulla miljön. Klostret har också en butik och restaurang. Snart kommer vi upp på den Blå Vägen som i Finland sträcker sig mellan Joensuu och Vasa. I sin fulla sträckning går den från Atlanten genom Norge, Sverige och Finland till Karelen. Vi passerar Outokumpu som, från att gruvdriften startade här i början av 1900-talet , nu gått till att vara ett internationellt jätteföretag inom stålindustrin. I dag skall vi bekanta oss med Kuopio, som jämte Nya Valamo är centrum för det Ortodoxa Karelen. En lokalguide visar oss stadens sevärdheter, och tar även med oss upp till utsiktstornet på berget Puijo som bjuder på milsvid utsikt över sjö- och skogslandskapet Savolax. Vi inkvarterar oss på ett bekvämt hotell i centrala Kuopio med sitt utsökta läge vid sjön Kallavesi.

Dag 5 Blå vägen till Vasa och Österbotten

Från Kuopio slingrar sig Blå vägen genom ett glittrande sjölandskap. Maaninka stoltserar med Finlands högsta vattenfall, Korkeakoski, med en fallhöjd på 50 m. I Vesanto gör vi ett stopp vid torparmuseet som innehåller några hem från 1860-talet, och ger en inblick i det hårda torparlivet. Viitasaari omges av fyra brusande forsar som ger orten en säregen karaktär. Den kände arkitekten och formgivaren Alvar Aalto föddes i Alajärvi. När vi kör genom Alajärvi kan vi se stadens administrativa centrum och flera offentliga byggnader som han skapat. Under den sista biten mot Vasa passeras bland annat Lappo som är en gammal ort mest känd för den fascistiska Lapporörelsen som föddes här i början av 1930-talet. När vi når Vasa befinner vi oss i Österbottens centralort där en tredjedel av den finlandssvenska befolkningen är bosatt. Vi bor mitt i centrum på fina Sokos Hotel Vaakuna, beläget vid det stora torget som är stadens kommersiella hjärta.

Dag 6 Hemresa

Efter frukost åker vi ut till hamnen för återresa till Umeå. Åter i Umeå runt lunchtid.

Avresedatum 12/8

Pris 7.380:-

Tidtabell Umeå Centralstation 05.30

Ingår Bussresa, del i 2-bäddshytt & dubbelrum inkl frukost, 5 x middag, entréer, lokalguider, bussfika, reseledare.

Tillägg Enkelrum/hytt 1550:- Måltidsdryck

Hotell Cumulus City Lappeenranta, Sokos Hotel Seurahuone i Savonlinna, Cumulus City Asema Kuopio, Sokos Hotel Vaakuna i Vasa.

 

Reservation för ändring i färjans tidtabell.